Jak wybrać?

Oliwy Extra Virgin to najwyższej klasy oliwy z oliwek.  Produkowane są wyłącznie przy pomocy środków mechanicznych bez zastosowania jakichkolwiek środków chemicznych czy metod rafinacji. Aby oliwa mogła być sklasyfikowana jako extra virgin nie może mieć absolutnie żadnych wad organoleptycznych, a jej kwasowość nie może być wyższa niż 0,8%.

Oliwy Premium często charakteryzują się kwasowością <0,3. I określa się to w laboratorium.   W Polsce często określenie z pierwszego tłoczenia używane jest jako synonim extra virgine. Obecnie jest to określenie wprowadzające konsumenta w błąd. Pochodzi ono z dawnych czasów, kiedy to w procesie produkcji tłoczyło się oliwę kilkakrotnie. Dzisiejsze, nowoczesne metody produkcji stosują tylko i wyłącznie jedno tłoczenie.  

Seria mono szczepowych oliw Moria Elea przekształca tradycyjne przepisy kuchenne w niezwykłe dania i kolacje. Oliwy te produkowane są z dwóch największych greckich odmian: Manaki i Koroneiki.  

 

Manaki to odmiana która posiada niepowtarzalny, słodki smak ale jest zarazem łagodna, to zasługa tych unikalnych odmian oliwek i ich cech. Oliwy te idealne pasują do sałatek, makaronów i ryb.  

Odmianę typu Koroneiki ze względu na jej owocowy smak szczególnie polecamy do receptur z mięsa, drobiu i zielonych sałatek. Dostępne opakowania 200 ml i 500 ml. Kwasowości: <0,3 / K270: <0130 / K232: <1590 / nadtlenek: <6

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixel